Informasjonsmøtet onsdag 1. desember 2010 om den mulige vindmølleparken samlet over 90 engasjerte deltagere.

Fra næringslivet i bygda kom det klare meldinger om at en satsing på vindmøller vil rasere mange arbeidsplasser -  i første omgang innen hyttebygging med tilhørende tjenester - men, etterhvert vil en synkende interesse for å bruke Engerdalsfjella som turområder også medføre tap av arbeidsplasser innen handel.

En vindmøllepark kan muligens skape ca 4 - 5 arbeidsplasser, ble det antydet på møtet. Når dette allerede nå kan veies opp i mot et tap av 16 arbeidsplasser bare hos en av hytteprodusentene (Solheim Hyttegrend), bør regnestykket være enkelt for samtlige politikere i Engerdal.

Det er med andre ord galskap å fortsette med dette - med mindre man faktisk ønsker at Engerdalsfjella skal raseres og gjøres om til et industriområde der den visuelle forurensningen blir svært fremtredende. 

At kanskje noen politikere i egen bygd ønsker en slik utvikling er skremmende.

Nedenfor er det en artikkel hos Østlendingen fra 21 september, som er like aktuell i dag.

– Nei til vindmøller i Kvitvola

VIL BEHOLDE UTSIKTEN: Bildet er tatt i Solheim Hyttegrend i Østfjellet i Engerdal hvor alle hyttene har panoramautsikt mot fjellet Kvitvola på den andre siden av dalen. foto: Torill Kolbu

– Det er kroken på døra for hyttenæringen i Engerdal om det kommer vindmøller i Kvitvola.

Torill Kolbu

DYSTER SPÅDOM: Svein Ove Nordsveen tror Engerdal er ferdig med vindmøller i Kvitvola. (Foto: Torill Kolbu)

Det hevder daglig leder i Solheim Hyttegrend, Svein Ove Nordsveen. 
Selskapet Austri Vind, som er et samarbeidsprosjekt mellom Eidsiva, Stange Energi og Gudbrandsdal Engergi, planlegger å oppføre ei prøvevindmølle i Kvitvola-området vest for Engerdal sentrum før utgangen av året. Dette er i ferd med å skape en storm av protester i fjellbygda, som har hytteutbygging som en av de viktigste primærnæringene.

Frykter turistflukt

– Kommer det vindmøller i Kvitvola blir utsikten fra hele Østfjellet ødelagt. Vi kommer ikke til å få solgt ei eneste ny hytte i framtida. Dette er en stor trussel for livsgrunnlaget i Engerdal, for med stans i hytteutbyggingen vil 30-35 arbeidsplasser i Østfjellet gå dukken. Selv har jeg 11 mann i arbeid, og jeg vil kjempe hardt for at de fortsatt har et arbeid å gå til hver dag, sier Svein Ove Nordsveen. 

Han har på vegne av hyttebyggefirmaet Solheim Hyttegrend sendt brev til alle kommunens kommunestyrerepresentanter, og håper dermed at politikerne stopper vindkraftprosjektet før prøvemasta blir et faktum. 

– Jeg er ikke imot vindkraft generelt. Men jeg mener helt klart at det må kunne gå an å finne et annet sted i kommunen som egner seg bedre til vindmøllepark enn Kvitvola. Dette fantastiske fjellområdet er mye brukt som rekreasjonsområde for både innbyggere og tilreisende, og det er kjempetragisk om dette blir ødelagt. Da drar turistene til andre områder, tror Nordsveen.

Vindmøller som utsikt

Svein Ove Nordsveen har på vegne av Solheim Hyttegrend vært i kontakt med advokat, og fått vite at han plikter å opplyse potensielle hyttekjøpere om at utsikten fra hyttene kan bli en vindmøllepark en gang i framtida. – I gjeldende kommuneplan står det svart på hvitt at det skal satses på hyttebygging og turisme i Engerdal. Det er ikke forenlig med en vindmøllepark plassert midt i synsfeltet til turistene, hevder Svein Ove Nordsveen. 

Han har allerede fått flere tilbakemeldinger fra folk som har bygget hytte i Østfjellet. 

– Jeg setter nå min lit til at kommunen tenker seg grundig om og ikke tar noen avgjørelser i denne saken før alle parter er blitt hørt og har fått sagt sin mening, sier Svein Ove Nordsveen.

Publisert tirsdag 21. september 2010 kl. 03:00. 
Sist oppdatert mandag 20. september 2010 kl. 22:52.

Nyeste kommentarer

30.12 | 21:08

Akk, i år hadde vi tenkt å ha Nyttårsaften i Volbrenna, da det er lite folk her, men så dukket det opp en del ungdommer på et sted her, og vi har dårlig erfaring med det , raketter og livredd hund !!

Del denne siden